Selalu je makan ayam penggang yang dibeli di tepi jalan. Sesekali terasa ingin pulak nak panggang ayam sendiri. Tapi aku tak dak la pemanggang ajaib atau oven gelombang micro... just periuk yang dibeli dari tesco RM50 ja. Operasinya bermula dari beli ayam 2 ekor yang dipotong 4. Senang nak bersihkan ayam. Nak korek ambik kunyit hidup takut... geli... so suruhla cik abang ambik kunyit hidup. Kunyit serbuk dah habis. Geng Mak Indon suka sangat pada kunyit hidup sebab tak diawet. Teringat aku dengan Neneng, kalu masak suka sangat guna bahan yang fresh. Pengat pisang, kek, tomyam, kerabu kaki ayam, kari melayu tradisional fulamak kalah jika dibandingkan dengan masakan aku.
Apa lagi tumbuk kunyit n garam, garam kunyit tadi diperapkan bersama ayam 5 minit, kemudian letak dalam periuk bertutup dan panaskan api sederhana kecil, alihkan sehingga seperti ayam panggang yang dibeli di kedai. Mudah saja. Sedappppp.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan